کمکس یکی از محبوترین ابزارها جهت تهیه قهوه می باشد، قهوه ساز دستی مدرن که به صورت دستی میباشد، که به قهوه ای که توسط کمکس تولید شده است قهوه دمی میگویند. ما در این یادداشت سعی داریم شما را با کمکس و تاریخچه و ویژگی های آن اشنا کنیم .
تاریخچه کمکس
یک قهوه ساز دستی است که به روش ریختن آب بر روی پودر قهوه عمل میکند. این روش به وسیله پیتر شلمبوم یک شمی دان آلمانی در سال ۱۹۴۱ اختراع شد. برای ساخت این دستگاه
کمکس ، Schlumbohm از دو وسیلهی آزمایشگاهی الهام گرفت یکی قیف شیشهای و ارلن مایر – Erlenmeyer. او در قیف شیشهای کانال هوا ایجاد کرد تا چکه کردن مایع در این دستگاه کمکس به راحتی انجام شود. او یک دکمه برای نقطهی اتصال قیف و ارلن مایر در نظر گرفت و پس از تهیه دستهی چوبی زیبا، شما کمکس را یک تکه میبینید که در برابر گرما عایق است، یک وسیلهی شیشهای از جنس بوروسیلیکات، به اسم کمکس که همیشه یک رقیب برای شیوههای دم کردن قهوه در گذشته و حال بوده است.
پس از طراحی کمکس، مجله نیویورک تایمز این قهوه ساز را جزو یکی از صد طراحی برتر مدرن انتخاب می کند. در ضمن یک نمونه از این قهوه ساز، در موزه هنرهای مدرن نیویورک نگهداری می شود.
اجزای قهوه ساز کمکس
قهوه ساز کمکس شامل یک قیف شیشه ای و فیلتر که با الیاف کاغذ با ضخامت بیشتر از کاغذ معمولی ساخته شده است که کار آن این است که روغن قهوه را میگیرد. اولین قدم در ساختن قهوه کمکس قرار دادن کاغذ فیلتر در قیف شیشه ای است و بعد از آن ریختن آب جوش در جهت های مختلف برای دم کردن قهوه خشک است. کمکس از روش تزریقی (Infuson Method) استفاده می کند، که به همین خاطر بسیار از لحاظ طعم و غلظت شبیه به قهوه ساز های چکه ای (Drip Coffee Maker) همچون وی شصت می باشد. ولی به دلیل استفاده از فیلتری که ۲۰ تا ۳۰ درصد ضخیم تر از وی شصت می باشد قهوه ای غنی تر ارائه می دهد.
روش استفاده از کمکس
روش تهیه :
۱- مقداری آب را جوش می آوریم
۲- میزان ۳۰ گرم دانه قهوه را با درجه ای درشتر از وی شصت و ریز تر از فرنچ پرس آسیاب می کنیم
۳- فیلتر را درون کمکس قرار می دهیم و مقداری آب گرم بر روی آن می ریزیم تا هم بوی کاغذ از بین برود و هم کمکس رو گرم کرده باشیم
۴- آبی که درون ظرف جمع شده را تخلیه می کنیم
۵- قهوه آسیاب شده را اضافه می کنیم
۶- تقریبا به میزان ۶۰ گرم آب با دمای ۹۲ تا ۹۶ درجه سانتیگراد را بر روی قهوه آسیاب شده می ریزیم به طوری که آب به تمام قهوه برسد و حدود ۳۰ تا ۴۰ ثانیه صبر می کنیم تا قهوه به اصطلاح شکوفه بزند (Blooming)
۷- حال مابقی آب که چیزی حدود ۴۴۰ گرم می باشد را در مدت زمان تقریبی ۲ دقیقه به طور دورانی و آهسته بر روی قهوه آسیاب شده می ریزیم
۸- سپس به مدت تقریبا ۱ دقیقه صبر می کنیم تا قهوه در پایین ظرف جمع شود
۹- فیلتر را برمی داریم و قهوه را سرو می کنیم