چگونه و چه مقدار قهوه ام را آسیاب کنم؟ با چه ابزاری این کار را انجام دهم؟ یک کافی لاور زمانی در دم آوری قهوه ناموفق است که از میزان آسیا کردن آن بی خبر باشد! یک قهوه خوب نیازمند آسیاب کردن درست و دقیق است. ابزارهای آسیاب قهوه در تهیه قهوه ارزشمند و با اهمیت اند. ممکن است شما قهوه تازه و خوب، به همراه یک دستگاه مناسب برای تهیه ، آب فیلتر شده و کامل، و در کنار این ها، دقت بالا در دم آوری را داشته باشید اما یک نکته مهم و تاثیر گذار در طعم نهایی قهوه، آسیاب کردن آن است.
شاید این سوال را از خود بپرسید “حالا کمی ریزتر یا درشت تر چی میشه!” بهتر است برای پاسخ سوالتان تا انتهای مطلب با ما همراه باشید و از اهمیت آسیاب کردن قهوه، اطلاع یابید.
نکات آسیاب کردن قهوه:
یک نکته مهم در آسیاب کردن قهوه، یکسان آسیاب کردن آن است؛ قهوه درشت تر آب را آسان تر عبور می دهد و سبب استخراج کمتر طعم قهوه می شود. اما اگر قهوه ریز تر شود بیشتر با آب درگیر شده و عصاره گیری می شود؛ درنهایت قهوه شما تلخ تر می شود. تغییرات کوچک در اندازه ذرات می تواند به طرز چشمگیری بر طعم نهایی قهوه شما تأثیر بگذارد.
قبل از آسیاب کردن قهوه باید دانه هایی که رست آنها به صورت کامل و یکنواخت نسبت به بقیه دانه ها انجام نشده را جدا کنید. همچنین دستگاه آسیاب شما باید حدالامکان عاری از ذرات قهوه روز های گذشته و یا رست و دانه های متفاوت باشد.
همین طور که در تصویر بالا مشاهده میکنید قهوه آسیاب شده توسط دستگاه های تیغه ای به صورت ریز و درشت آسیاب شده است.
میزان آسیاب کردن قهوه، به متد دم آوری شما وابسته است. عموما قهوه هایی ک باید دم کشیده شوند درشت ترند.
دستگاه های مختلفی برای آسیا کردن قهوه وجود دارد که میتوانید در مطلب انواع آسیاب قهوه را بخوانید. در اینجا اشاره ای کوتاه به ویژگی ها و معایب این ابزار ها می کنیم.
محصولات مناسب اسپرسو
دستگاه های آسیاب قهوه
دستگاه آسیاب تیغه ای
برای آسیاب کردن قهوه ممکن است یکی از ساده ترین و ارزان ترین روش ها باشد. اما در اینجا نکاتی وجود دارد که از اهمیت بالایی برخوردار است .
با این دستگاه نمی توانید آسیاب شدن قهوه را به صورت یکنواخت کنترل کنید. تیغه های این دستگاه ها طوری است که در صورت ریز تر کردن میزان آسیاب، قهوه داغ شده و حتی ممکن است قهوه شما باز هم کمی رست شود و به طور قابل توجهی بعضی از ویژگی های عطری طعمی آن از بین می رود.
دستگاه آسیاب چرخ دنده ای دیسکی یا فلت
حاوی دو چرخ دنده روی هم ، که قهوه از وسط این دو عبور می کند. به دلیل چرخش با سرعت بالا نسبت به مدل مخروطی، سریع تر عمل می کند و صدای بیشتری نیز دارد.
دستگاه آسیاب مخروطی
بهترین نوع و گران ترین نوع دستگاه آسیا قهوه است که از سرعت و صدای کمتری نسبت به مدل دیسکی برخوردار است؛ و خروجی بهتری برای شما به ارمغان می آورد اما قیمت گران تری دارد. مخروطی ها خروجی یک نواخت تری نسبت به مدل دیسکی دارند و پودر قهوه را گرم نمی کنند، همچنین بازه میزان آسیاب کردن قهوه در این مدل بیشتر است.
برای استفاده در کافی شاپ های حرفه ای و همچنین برای دقت و یکنواختی در آسیاب کردن می توانید از آسیاب های حرفه ای سی دو ceado ساخت ایتالیا با بالاترین کیفیت استفاده کنید.برای دیده محصولات سی دو اینجا کلیک کنید.
میزان آسیاب برای هر ابزار:
بسیار درشت “Extra Coarse Grind“
- قهوه های دم سرد یا برود کافی
- دستگاه تادی
- کابوی کافی
از این نوع آسیاب برای تهیه قهوه های دم سرد یا برود کافی و قهوه ساز “Toddy brewer” و کابوی کافی استفاده می شود.
درشت یا “Coarse Grind“
- فرنچ پرس
- عملیات چشیدن طعم قهوه
محصولات مناسب قهوه فرانسه
وقتی می گوییم برای فرنچ پرس باید آسیاب درشت باشد منظور این میزان آسیاب است. از این نوع آسیاب برای عملیات کاپینگ Cupping قهوه (عملیات چشیدن طعم قهوه) نیز استفاده می شود. البته قهوه ساز پروکولاتور هم از این نوع آسیاب استفاده می کند که هنوز در ایران به رسمیت شناخته نشده است.
متوسط درشت یا “Medium Coarse Grind“
- کمکس
- کافه سولو
بیشترین توصیه برای ابزارهای کافه سولو، کمکس نیازمند آسیاب با این اندازه می باشند.
متوسط یا “Medium Grind“
- دستگاه قهوه ساز خانگی یا “Drip Pot”
البته اگر برای تهیه قهوه با دستگاه قهوه ساز خانگی خود، از فیلتر کاغذی استفاده کنید بهتر است درجه آسیاب را ریزتر کنید.
متوسط ریز یا متوسط نرم “Medium Fine Grind“
- دستگاه های مخروطی (مانند v60 و کلور)
- وکیوم پات
- سایفون
- آئروپرس
بیشترین پیشنهاد برای قهوه ساز سایفون و آئروپرس و قهوه ساز های مخروطی در این نوع آسیاب می باشد. البته میزان آسیاب کردن قهوه، در قهوه سازهای مخروطی شکل (v60, clever) بستگی به زمان دم آوری هم دارد. اگر قرار است زمان کمتری برای دم آوری صرف کنید باید نوع آسیاب قهوه را ریز تر انتخاب کنید.
آئروپرس نیز این شرایط را دارد که اگر می خواهید قهوه را در زمانی مابین ۲ تا ۳ دقیقه دم آوری کنید باید از این آسیاب استفاده کنید اما اگر دم آوری بیشتر از ۳ دقیقه به طول می انجامد، بهتر است از آسیاب های درشت تری استفاده نمایید.
نرم یا ریز “Fine“
- اسپرسوساز
- موکاپات
- استاوتاپ
بعضی منابع دستگاه اسپرسوساز را در گروه خیلی نرم قرار می دهند، و البته میزان آسیاب قهوه برای دستگاه اسپرسوساز کمی ریز تر از موکاپات است.
خیلی ریز یا خیلی نرم “Extra Fine or Super Fine“
- قهوه ترک
- قهوه عربی
این نوع آسیا ریز ترین حالت است (مانند آرد، کاملا پودر)، وقتی آن را لمس می کنید، دانه های خرد شده را احساس نمی کنید. همه دستگاه های آسیاب از این نوع آسیاب پشتیبانی نمی کنند.
نکته: نیازی به اندازه گیری قهوه های پودر شده نیست، به تصاویر با دقت نگاه کنید کافیست چندین بار قهوه های آسیا شده را ببینید، زمانی که قهوه تان را آسیا می کنید، به چند سایز مختلف آسیاب کنید و آن را لمس کنید. میزان آسیاب شدن مورد نظر را براحتی پیدا می کنید. (برای نمایش بزرگتر تصاویر روی آن کلیک کنید.)
جدول میزان آسیاب برای هر ابزار:
میزان آسیاب | نوع ابزار | ||
---|---|---|---|
فارسی | انگلیسی | فارسی | انگلیسی |
بسیار درشت | Extra Coarse Grind | قهوه های دم سرد – کابوی کافی | Cold Brewed Coffee Cowboy Coffee |
درشت | Coarse Grind | قهوه با فرنچ پرس
عملیات چشیدن طعم قهوه |
French Press Cupping Percolators |
متوسط درشت | Medium Coarse Grind | کافه سولو کمکس |
Cafe solo Chemex |
متوسط | Medium Grind | دریپ یا چکه ای مانند دستگاه قهوه ساز خانگی | Drip pot |
متوسط ریز | Medium Fine Grind | مخروطی شکل ها آئروپرس سایفون وکیوم پات |
Cone Shaped Aeropress Siphone Vacuum Pots |
ریز | Fine Grind | اسپرسو با دستگاه
موکاپات استاوتاپ |
Espresso Moka Pot Stovetop |
خیلی ریز | Extra Fine or Super Fine | قهوه ترک | Ibrik Cezve |