بیشتر قهوه نوشان اسپرسو را به سایر روشهای قهوه ترجیح میدهند و شاید به دلیل غلظت بالای قهوه اسپرسو است. همه میدانیم که اسپرسو بر اثر فشار بر روی قهوه تهیه میشود و حالهای از خامه ( کرما ) نیز روی آن قرار دارد. اما نقش فشار در تهیه قهوه اسپرسو چیست؟ آیا تغییر فشار چندان مهم است؟
فشار چیست ؟
فشار را معمولا بر حسب بار اندازه گیری میشود که گاها با اتمسفر نیز بیان میشود. فشار میزان نیرویی است که اتمسفر هوا به سطح دریا وارد میکند.
در زمان تهیه اسپرسو، معمولا 9 بار فشار لازم است. یعنی فشار 9 برابر نیرویی که به سطح دریا وارد میشود. داستان اسپرسو و اسپروساز طولانی است اما 9 بار فشاری بوده است که در طول تاریخ بهترین اسپرسو ممکن را تهیه کرده است.
تهیه اسپرسو
اولین چیزی که در تهیه اسپرسو مهم است، اندازه پودر آسیاب شده است. از هر قهوهای میتوان اسپرسو تهیه کرد اما ابتدا باید با درجهی نرم آسیاب شده باشد. دومین مورد زمان تهیه است. زمان تهیه اسپرسو متغیر است اما به طور استاندارد در صورتی که از 9 بار فشار استفاده شود، بین 25 تا 30 ثانیه است. فشار کمتر، زمان بیشتر و فشار بیشتر، زمان کمتری نیاز دارد.
اما به این سادگی هم نیست چون قهوه برای عصاره گیری به زمان نیاز دارد. اگر فشار زیاد باشد و اسپرسو در عرض 12 ثانیه تهیه شود، تجربهی نوشیدن این اسپرسو چندان خوشایند نخواهد بود. بنابراین زمان دقیق برای عصاره گیری قهوه به عوامل متعددی مثل درجه آسیاب، نوع قهوه، دمای آب و دستگاه اسپرسوساز بستگی دارد.
تاثیر فشار بر اسپرسو ؟
همانطور که گفتیم میزان فشار با زمان تهیه اسپرسو رابطه عکس دارد. فشار در تهیه اسپرسو بسیار مهم تلقی شده از همین رو نام آن را اسپرسو یعنی تهیه شده با فشار انتخاب کردهاند. در اثر فشار حالهای کرمی رنگ بر روی قهوه نقش میبندد که اصطلاحا به کرما معروف است. کرما از چربی و روغن و روغنهای موجود در قهوه به وجود میآید و معمولا دلیل بر باکیفیت بودن قهوه است.
دستگاههای خانگی معمولا 9 بار فشار واقعی را نمیتوانند بر روی قهوه اعمال نمایند اما شرکتهای تولید کننده این دستگاهها در تلاش اند تا بتوانند دستگاههای خود را مجهز به سیستم اعمال فشاری نمایند تا بتواند 9 بار فشار واقعی بر روی قهوه اعمال نماید.
هر زمان که قهوه اسپرسو تهیه میکنید، عوامل زیادی مانند آب، دما، تازگی دانهها، درجه آسیاب و میزان رست قهوه در کیفیت و طعم اسپرسو شما موثر هستند اما اگر شما یک اسپرسوی با کیفیت و مطلوب میخواهید، 9 بار فشار نیاز دارید.
منبع : https://iliya.ir/coffee-knowledge